Lions Neurocenters Neurokor

Hver mandag kl. 16-17 fyldes Lions Neurocenter med sang og fællesskab, når neurokoret samles. Det er et lavtærskeltilbud, hvor alle er velkomne – uden tilmelding og uden krav. Og det har vist sig at være en stor succes.

"Jeg er rigtig glad for det. Jeg kommer hver gang," fortæller Hossein, som er en af de faste deltagere. Andrea, en anden fast deltager, smiler gennem hele korøvelsen og tilføjer: "Jeg er rigtig glad for neurokoret, og jeg kommer hver gang."

Koret har haft op til 23 deltagere, og det ligger oftest omkring 14-16 – et antal, der giver plads til både opmærksomhed på den enkelte og på fællesskabet. Musikterapeut Mads har skabt et rum, hvor sangen er i centrum, men hvor der også er plads til at skabe nye relationer og til at vise følelser.

Et fællesskab om sang

Idéen startede oprindeligt som et afasikor, men udviklede sig hurtigt til et bredere neurokor.

"Det blev vigtigt at skabe en aktivitet, som alle borgere kunne deltage i på tværs af husets afdelinger,” forklarer Mads.

Han bruger også koret til at seefter muligheder for målrettede rehabiliteringsforløb med fokus på f.eks. afasi, dysartri og dysfagi.

Sangvalget spænder bredt – fra salmer og højskolesangeover Kim Larsen til nyere musik, og borgerne opfordres også til at kommemed forslag. Højtider og årstider markeres også gennem sangene, hvor Sankt Hans f.eks. bød på "Midsommervisen".  En særlig oplevelse står klart i Mads’ hukommelse:

"En deltager valgte 'Lyse nætter', og en anden blev meget rørt undervejs. Vi holdt pause i sangen og talte om det, og borgeren udtrykte, at hun både var glad og ked af det på samme tid, og andre deltagere viste omsorg for borgeren. Det blev en fin situation, hvor det var okay at vise følelser og sårbarhed."

Et inkluderende fællesskab

Det sociale i koret er afgørende. Mads understreger vigtigheden af at have en medleder, der kan støtte op om samværet og hjælpe med det praktiske. Medlederen er en skiftende kollega fra Mads’ team, og her opleves stor værdi i det tværfaglige samarbejde gennem de observationer og fælles refleksioner, der opstår på baggrund af aktiviteten. ”Det har givet mine kolleger en ny vinkel på nogle af vores borgere.”

Der arbejdes løbende med at gøre koret mere inkluderende, så nye deltagere føler sig velkomne.

"Vores borgere er meget forskellige mennesker, og deres skader viser sig også på forskellige måder. Der er nogle, der har sagt: 'Der er jo ikke nogen som mig her.' Men det kan der måske være, hvis de møder flere (end bare dem fra afdelingen red.). Vi kan skabe den mulighed for dem gennem musikken som et fælles tredje.

Et koncept under udvikling

Der er mange måder at facilitere et kor på, hvilket afhænger af borgernes sammensætning og ønsker. ”Vi har afprøvet nogle forskellige opsætninger, bl.a. at have teksten på storskærm, hvor alle kigger i samme retning,” fortæller Mads.

”Med vores borgere oplever vi, at det giver bedst mening at sidde sammen omkring et bord, da det fordrer samvær og kontakt, og borgerne taler sammen på kryds og tværs.”

I første omgang blev neurokoret skabt som aktivitet for husets borgere, men siden opstarten i marts er der opstået overvejelser om, hvordan borgere udefra kan inddrages, og hvor konceptet potentielt kan lede hen. ”Der er stadig overvejelser om afasikor eller andre specifikke kortyper, hvor vi kan gå i dybden med specifikke metoder og teknikker inden for rehabilitering gennem sang og musik,” fortæller Mads. ”Samtidig er det dog vigtigt, at det nuværende neurokor holdes åbent og bredt, så alle kan få glæde af det.”

Neurokoret er allerede gået hen og blevet en vigtig aktivitet på Lions Neurocenter. Det er et sted, som borgerne erglade for at komme til og prioriterer til trods for, at de ofte er trætte om eftermiddagen. Det giver dem mulighed for møde andre borgere og for at opleve glæden ved at synge. Som en deltager sagde: "Jeg glæder mig sådan til mandag." Og det siger egentlig det hele.

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Block quote

Ordered list

  1. Item 1
  2. Item 2
  3. Item 3

Unordered list

  • Item A
  • Item B
  • Item C

Text link

Bold text

Emphasis

Superscript

Subscript

Mere indhold

vis flere

Mød vores nye neuropsykolog

12/6/2025

"Det handler om at støtte borgerne i at tilpasse sig en ny livssituation – og samtidig sikre, at de bliver set og hørt i processen" - Marianne Skovgaard Thomsen, neuropsykolog
læs mere

Naturbaseret rehabilitering giver øget trivsel og mestring

3/6/2025

Derfor har Lions Neurocenter en nyttehave, som i det daglige plejes i samarbejde mellem brugere og personale.
læs mere

Livet efter Lions - Fra alvorlig hjerneskade til egen lejlighed

20/5/2025

Katja er 32 år og bor i Jyllinge med sin chihuahua, Trunte. Hun er uddannet salgsassistent og arbejdede før sin hjerneskade som ansvarlig for blomsterafdelingen i Bauhaus. Katja boede på det tidspunkt i hus i provinsen med sin daværende kæreste og hans datter og i fritiden deltog Katja i hundeudstillinger og fungerede flere gange som "plejemor" for hjemløse hunde.
læs mere

Livet efter Lions - fra borger på Lions til medarbejder

20/5/2025

Vi har været heldige at følge flere borgere i deres liv efter Lions gennem vores Brobygningsindsats. Et af de vigtigste mål med Brobygningen er at sikre en smidig overgang til det nye liv uden for Lions ved at skabe et tæt samarbejde med kommunen med videndeling og tryghed i overgangsfasen og hjælpe borgerne med at finde nye meningsfulde fællesskaber og livsindhold.
læs mere